Fretete

Fretete

Kucharz
[Przepisów: 4]

Consomme z zielonek, krokiety miso z borowikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyjątkowa zupa do przygotowania ze świeżych lub mrożonych gąsek zielonek podana z krokietami miso nadzianymi borowikami, pianą z głogu i dzikiej róży oraz chrustem z palonego pora.

Consomme z zielonek, krokiety miso z borowikami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Consomme z zielonek, krokiety miso z borowikami

Consomme

  • 1,5 kg oczyszczonych gąsek zielonek
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • gałązka tymianku
  • klika kropli zielonego tabasco
  • sól

Krokiety

  • 220 ml wody
  • 1 łyżka pasty shiro-miso
  • 2 łyżki wina białego wytrawnego
  • 2 gramy agar-agar
  • sól

Farsz

  • 250 g świeżych lub mrożonych borowików
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 2 szalotki
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka wina białego wytrawnego
  • sól
  • biały pieprz

Chrust z pora

  • 10 cm białej części pora
  • olej do smażenia

Piana z głogu i dzikiej róży

  • 200 ml octu z głogu i dzikiej róży
  • 1 g lecytyny sojowej

Do przybrania

  • płatki nagietka
  • karbowana sałata
  • małe listki buraka
  • krwawnik
  • cienki szczypior

Domowy ocet z owoców dzikiej róży i głogu

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 1 kg owoców głogu
  • woda
  • cukier

Sposób przygotowania:

Consomme z zielonek, krokiety miso z borowikami

CONSOMME

Grzyby oczyść pędzelkiem z piasku i igliwia, wypłucz kilka razy w zimnej wodzie, odsącz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pozostałe składniki, gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Wywar odcedź na gazie, dopraw solą i zielonym tabasco.

KROKIETY

Borowiki pokrój w kostkę, zostaw 4 plastry do przybrania.
Szalotkę drobno posiekaj, zeszklij na tłuszczu, pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż kilkanaście sekund. Dodaj grzyby smaż 5 minut, pod koniec dodaj tymianek, deglasuj winem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pastę miso rozpuść we wrzącej wodzie, dodaj wino, gotuj minutę, przecedź przez gazę, ewentualnie dopraw solą.
Do płynu dodaj agar, podgrzej do 90 stopni, wylej na płaski talerz lub blachę, odstaw na 15 minut.
Na stężałą masę wyłóż farsz, zwiń w rulon, potnij na mniejsze kawałki.

CHRUST Z PORA

Pora pokrój w cienkie paseczki, smaż w głębokim tłuszczu kilkanaście sekund, odsącz na ręczniku papierowym.

PIANA Z GŁOGU I DZIKIEJ RÓŻY

Lecytynę zmiksuj z octem, odstaw na 30 sekund.

SPOSÓB PODANIA

Krokiety przełóż na talerze, obok połóż porcję chrustu z pora, pianę z głogu, jeden plaster borowika, przybierz płatkami nagietka i zieleniną.
Zupę podaj w dzbanku w temperaturze 50 stopni.

DOMOWY OCET Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY I GŁOGU

Nie ma w sprzedaży octu z owoców dzikiej róży i głogu, a szkoda bo produkt zachowuje witaminy i substancje odżywcze zawarte w roślinach leczniczych bez konieczności konserwowania ich w dużych ilościach cukru.
Do przygotowania w domu:
Owoce umyj i odsącz na sicie, zalej zimą i przegotowaną wodą z dodatkiem cukru (1 łyżeczka na szkl. wody), tak żeby woda zakryła owoce.
Słój nakryj kilkoma warstwami gazy i zabezpiecz recepturką.
Odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie mieszaj wyparzoną drewnianą łyżką.
Zlej roztwór z nad owoców do butelek, szczelnie zakorkuj, odstaw w ciemne miejsce do dalszego klarowania ale możesz też używać mętnego octu.

Consomme z zielonek, krokiety miso z borowikami
Na talerzach połóż dodatki: krokiety, pianę z octu z głogu i róży, chrust z pora, plaster borowika i zieleninę.
Consomme z zielonek, krokiety miso z borowikami
Oddzielnie w dzbanuszku podaj zupę o temperaturze max 50Zalać zupą o temperaturze max 50°

Tagi:

krokiety