Coronation Chicken/ Kurczak Koronacyjny

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Potrawa z kurczaka pierwszy raz specjalnie przygotowana na koronację Elżbiety II

Coronation Chicken/  Kurczak Koronacyjny

Składniki:

Coronation Chicken/ Kurczak Koronacyjny

 

  • ok.2kg kurczak
  • 1/2 cutryny
  • 1 marchew prekrojona
  • 1 cebula przekrojona
  • liśċ laurowy ,natka pietruszki
  • pokruszonych 6-8 ziarenek pieprzu :)
  • sól

 

  • sos: 1Mł.masła
  • 1Dł. proszku curry
  • 1Dł. przecieru pomidorowego
  • 3Mł.dżemu morelowego
  • 1 1/2 szkl.wina czerwonego
  • 1 m.cebula posiekana
  • sok 1/2 cytryny
  • 1 1/2 szkl.majonezu
  • 1/2 szkl. ubitej śmietany
  • liść laurowy
  • coś zielonego do ozdoby

Sposób przygotowania:

Coronation Chicken/ Kurczak Koronacyjny
Włożyć cytrynę do brzucha kurczaka.Wcisnąċ kurczaka na leżąco do garka niewiele większego od kurczaka.Dodać pozostałe
składniki i gotować ok . 1 1/2 godz. Po ugotowaniu odstawić garnek do ostygnięcia.Gdy zimna zdjąć skórę,wyjąć kości,pokroić
w kostkę.
Zrobić sos. Na patelni ,na maśle udusić cebulę.Dodać liść,curry,przecier,wino i sok z cytryny -gotować do połączenia ok.7 min....Zdjąć z gazu dodać dżem,przetrzeć przez sito oziębić.
Dodaċ zimną do majonezu,wymieszać. Delikatnie wymieszć ubitą śmietaną,doprawić dodać sok cytryny,dodać kurczaka ,wymieszaċ.Serwować na zimno.