montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Cavapcici z bulgurem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tą potrawę poznałam tutaj od moich tureckich sąsiadów:)

Cavapcici z bulgurem

Składniki:

Cavapcici z bulgurem

 

  • Na cavapcici:
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 drobnokrojona cebula
  • 2 łyżki drobno krojonej natki pietruszki
  • 2 listki siekanej świerzej mięty
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • pieprz i sól
  • masło do smarowania formy
  • Na bulgur:
  • 150 - 200 ml kaszki bulgur (kupuję ją w sklepie tureckim można ewentualnie zastąpić couscous)
  • łyżeczka masła
  • Do surówki:
  • pomidor, ogórek, sól, pieprz, cytryna, peperoni z zalewy solnej.

 

 

Sposób przygotowania:

Cavapcici z bulgurem
Na cavapcici składniki ze sobą zagnieść. Formę piekarnikową wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać na co najmniej 220 stopni lub jak kto woli może posłużyć się grillem. Z masy formować podłużne wałeczki o szerokości ok 3 cm a dł. ok. 8 cm Wałeczki układać na wysmarowanej blasze i piec około 20 min w międzyczasie przewracając na drugą stronę.W tym czasie ugotować bulgur w dwukrotnej ilości osolonej wody w stosunku do ilości bulguru. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Na końcu jak woda wsiąknie można dodać łyżeczkę masła i wymieszać. W tym czasie na surówkę pokroić pomidor i ogórek, wymieszać z sobą. Cytrynę przekroić na pół i pokroić w plastry. Talerz po bokach przyozdobić surówką z pomidora i ogórka, plastrami cytryny i solonymi peperoni. Na środek nałożyć kaszkę bulgur polewając ją tłuszczem z cavapcici a na to położyć cavapcici. Fajnie się to spożywa zagryzając cytrynką i peperoni :)

Tagi:

wołowina