Calzone ala Bollognese

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Calzone robiłam pierwszy raz w życiu.Wiadomo,że przy calzone tak jak przy pizzy-nadzienie może być dowolne.To mój pomysł

Calzone ala Bollognese

Składniki:

Calzone ala Bollognese

 

  • świeże ciasto na pizzę ( ja kupiłam od razu świeże na targu )
  • dla chętnych przepisy na świeże ciasta : http://www.napizze.ciasta.info/
  • nadzienie calzone :
  • 200 gram mięsa wołowego mielonego
  • 5 średnich pieczarek
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz czarny
  • chilli czerwone sypkie
  • oliwa z oliwek
  • sos bollognese np . fix knorra
  • do podania z sosem czosnkowym
  • i pikantnym kechupem

Sposób przygotowania:

Calzone ala Bollognese
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy mięso mielone wołowe , po 3 minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i posiekany ząbek czosnku.Mieszamy dokładnie , zmniejszamy gaz , na końcu podsmażania dodajemy wszystkie przyprawy sos bollognese , przy robieniu sosu z torebki np fix knorr trzeba pamiętać , aby wody dodać o połowę mniej niż jest na odwrocie opakowania.Całość dusimy z sosem pod przykryciem około 10 minut.Ciasto rozwałkować , wyłożyć na podstawkę do pizzy , na połowę ciasta wyłożyć sos bollognese , a następnie uformować pieróg.Pieczemy calzone w rozgrzanym piekarniku przy około 190 st. aż ładnie wyrośnie i się zarumieni.Smacznego