czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Cannelloni zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cannelloni to jedna z bardziej pracochłonnych wersji makaronu, ale dzięki efektownemu kształtowi na pewno warto poświecić trochę czasu i zaskoczyć domowników.

Cannelloni zapiekane

Składniki:

Cannelloni zapiekane

 

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 20 dkg sera żółtego
  • garść listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania:

Cannelloni zapiekane
Do cannelloni można wykorzystać surowy makaron, ale ja wolę go podgotować w osolonym wrzątku na półtwardo i taki nadziewać. Niestety zdarza się, że rurki tracą wtedy trochę kształt, ale mamy pewność, że makaron w gotowym daniu nie będzie nam chrupał w zębach.

Mięso zmielić w maszynce. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso i podsmażyć. Marchewką, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa, podlać ok. ½ szklanki wody, przyprawić i dusić pod przykryciem około 20 minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy, lub w sezonie świeże pomidory i doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut.

Makaron nadziewać przygotowanym farszem i układać na blaszce. Posypać startym żółtym serem i słodką papryką. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego.