PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Cannelloni Bologniese

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wbrew pozorom, po tym daniu człowiek wcale nie czuje się "ciężki", a to dlatego, że sos bologniese nie jest zagęszczany mąką czy serem.

Cannelloni Bologniese

Składniki:

Cannelloni Bologniese

 

  • 1 op makaronu cannelloni
  • 0,5kg mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 op pomidorów w puszce w kawałkach
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa uniwersalna naturalna
  • 300g startej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Cannelloni Bologniese
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na niej marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Całość posypujemy szczyptą soli, żeby cebula zwiotczała. Do warzyw wrzucamy mięso, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i naturalną przyprawą uniwersalną. Smażymy, aż mięso stanie się sypkie. Następnie na patelnię wrzucamy pomidory z puszki (opcjonalnie możemy użyć pomidorów rozdrobnionych ala przecier). Dusimy wszystko razem bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje. Makaron obgotowujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy odrobinę sosu, aby zapobiec przywarciu makaronu. Rurki nadziewamy sosem bologniese i układamy jedna przy drugiej. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy 15 minut w 180st.