kamilek0593

kamilek0593

Starszy Kucharz
[Przepisów: 0]

Cappuccino z biszkopcikami 7

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam pyszne cappuccino z biszkoptami

Cappuccino z biszkopcikami 7

Składniki:

Cappuccino z biszkopcikami 7

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa waniliowa:
  • 50 dag masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag)
  • 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
  • Ponadto:
  • 1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)

 

Sposób przygotowania:

Cappuccino z biszkopcikami 7
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części. Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.