Pojemsobie

Pojemsobie

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Cebula z nadzieniem mięsa i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cebula też jest bardzo smaczna

Cebula z nadzieniem mięsa i pieczarek

Składniki:

Cebula z nadzieniem mięsa i pieczarek

 

  • 10 - 12 dużych równych cebul
  • około 20 dkg pieczonego lub gotowanego mięsa drobiowego
  • 25 dkg pieczarek
  • zielona siekana pietruszka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • 5 dkg żółtego sera
  • kwasek cytrynowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebula z nadzieniem mięsa i pieczarek
Obrać cebulę i wdrążyć, obgotować ją we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić. Umyte pieczarki i wydrążone części cebul posiekać, podsmażyć. Mięso zmielić i wymieszać z pieczarkami i cebulą, dodać koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, doprawić do smaku.Gotowym farszem napełnić cebulę i wszystko ułożyć w żaroodpornym półmisku. Przygotować sos: łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, żółtko, kwasek cytrynowy. Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować. Zaciągnąć żółtkiem, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i kwaskiem. Sosem polać cebulę i posypać z wierzchu żółtym serem. całość zapiec.Z dna szuflady.