Sposób przygotowania:
Cebulaki
Ciasto można wyrobić w automacie do chleba.
Wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajo, rozpuszczona margarynę, łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Na końcu suche drożdże lub rozprowadzone z mlekiem świeże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy cebule w plasterki, smażymy na tłuszczu. Dodajemy wody i cebule dusimy aż woda wyparuje, dodajemy łyżkę śmietany kwaśnej i jeszcze trochę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po godzinie z ciasta formujemy (12-16 szt.) kulki i zostawiamy jeszcze w cieple do wyrośnięcia. Po 40-60 minutach kule spłaszczamy wciskając dno szklanki (dosyć mocno wcisnąć). We wgłębienia wkładamy cebule i posypujemy serem.
Pieczemy w średnio gorącym piekarniku (elektryczny 170-190°C) do zrumienienia (ok.30min).
Wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajo, rozpuszczona margarynę, łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Na końcu suche drożdże lub rozprowadzone z mlekiem świeże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy cebule w plasterki, smażymy na tłuszczu. Dodajemy wody i cebule dusimy aż woda wyparuje, dodajemy łyżkę śmietany kwaśnej i jeszcze trochę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po godzinie z ciasta formujemy (12-16 szt.) kulki i zostawiamy jeszcze w cieple do wyrośnięcia. Po 40-60 minutach kule spłaszczamy wciskając dno szklanki (dosyć mocno wcisnąć). We wgłębienia wkładamy cebule i posypujemy serem.
Pieczemy w średnio gorącym piekarniku (elektryczny 170-190°C) do zrumienienia (ok.30min).