SUPERPRZEPIS

Cepeliny Eli

  • 4
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Cepeliny Eli Więcej zdjęć (4)

Na obiad polecamy dzisiaj cepeliny w wykonaniu Eli - z farszem z mięsa gotowanego.

Składniki:

Cepeliny Eli

 

Sposób przygotowania:

Cepeliny Eli
Mięso,1 cebulę i czosnek zmielić w maszynce z grubym sitkiem.Do mięsa dodać jajko,przyprawę do mielonego,sól,pieprz i wyrobić farsz.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami,odcisnąć przez gazę nad miseczką.Sok z ziemniaków odstawić,żeby skrobia się ustała. Zlać sok,skrobię dodać do przeciśniętych ziemniaków.Dodać utarte ziemniaki,3 jajka,mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę.Uformować 1 kluskę,wrzucić do wrzątku i sprawdzić czy się nie rozgotowała.Jeżeli się rozgotowuje,dodać mąki ziemniaczanej i jeszcze raz wyrobić.Brać kawałki ciasta,rozpłaszczać na dłoni,nakładać około łyżki farszu i dokładnie skleić,formując podłużne kluski w kształcie cepelinów.Kluski wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia.2 cebule posiekać.Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę,odrobinę soli,pieprzu i smażyć cebulę aż się lekko zrumieni.Cepeliny wyłożyć na talerze i polać smalcem z przesmażoną cebulką.Smacznego!
Cepeliny Eli
Gotowe ciasto na cepeliny i farsz do cepelinów przed lepieniem.
Cepeliny Eli
Gotowe,ulepione cepeliny czekające na ugotowanie...
Cepeliny Eli
Posiekana cebulka z przyprawami, przesmażona na smalcu.