Dorota0309

Dorota0309

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna meksykańska potrawa z wołowiną

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1/2 kg pomidorów obranych ze skórki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g czerwonej fasoli (najlepiej w puszce)
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 20 g mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Mięso podmażyć w garnku przez ok 10 min (bez dodatku tłuszczu), wyjąć. W tym samym garnku posmażyć posiekane cebule i czosnek. Dołożyć mięso, kostkę bulionową, a także resztę składników. Dosypać przyprawy. Dusić przez godzinę. Podawać na gorąco.

Tagi:

sosy wołowina