ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Chili con carne z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywne i szybkie w przygotowaniu danie z ostrą nutą.

Chili con carne z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chili con carne z kiełbasą

 

  • 300 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów Pudliszki z oliwą i czosnkiem
  • 2 niewielkie marchewki
  • 2 papryczki chili
  • pół łyżeczki pasty Harissa (można zamiast niej użyć kilka kropel tabasco)
  • 2 woreczki ryżu
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Chili con carne z kiełbasą
Kiełbasę kroimy w niewielką kostkę. Cebule obieramy i siekamy w kostkę wielkością podobną do kostek kiełbasy. Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy kiełbasę razem z cebulami. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy na patelnie, wraz z odsączoną z zalewy fasolą. Wszystko razem mieszamy, wrzucamy papryczki chilli w całości i dusimy an wolnym ogniu na dużej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą. Gdy już fasola oraz marchew będą miękkie, doprawiamy danie pieprzem oraz harissą (lub tabasco). Całość podajemy na gotowanym ryżu. Smacznego!
Chili con carne z kiełbasą
Kiełbasę i cebulę smażymy na odrobinie oliwy z oliwek.
Chili con carne z kiełbasą
Użycie gotowych, doprawionych pomidoró znacznie ułatwi nam zadanie.
Chili con carne z kiełbasą
Tarta marchew wzbogaci wartość odżywczą oraz smak potrawy.
Chili con carne z kiełbasą
Dusimy wszystko na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.