bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Chili con care w plackach tortilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Trochę meksyku na polskim talerzu.

Chili con care w plackach tortilla

Składniki:

Chili con care w plackach tortilla

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • czerwona papryka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • puszka czerwonej fasoli w zalewie odsączonej z zalewy
  • puszka kukurydzy
  • placki tortilla

 

 

Sposób przygotowania:

Chili con care w plackach tortilla
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamyolej i szklimy cebule drobno posiekane, dodajemy czosnek drobno posiekany, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę. Dodajemy mięso, mieszając smażymy. Dodajemy pomidory z zalewą i passate (w razie potrzeby uzupełniamy wodą lub bulionem wołowym). Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą oraz pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez 20minut.od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy fasolę, kulkurydzę i chwilę razem gotujemy. Podajemy na gorąco z plackami tortilli.