pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chipsy kucharkowe z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

doskonały dodatek do mięsa obiadowego

Chipsy kucharkowe z cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chipsy kucharkowe z cebulką

 

  • ziemniaki młode 8
  • kucharek do posypania
  • cebula biała 1
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chipsy kucharkowe z cebulką
Ziemniaki młode dokładnie myję przy okazji zdejmując łupinę i trę na plasterki na tarce. Plasterki moczę kilka minut w wodzie (w razie potrzeby wodę wymieniam). Następnie posypuję kucharkiem i mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam pokrojone plasterki i smażę na średnim ogniu do uzyskania rumianego koloru z dwóch stron „wysuszając” ziemniaki najmocniej jak się da. Z ostatnią porcją ziemniaczków na patelnię wrzucam posiekaną cebulkę. Tym razem smażę do zarumienianie cebulki. Usmażone ziemniaczki podaję z cebulką do mięsa obiadowego. Smacznego.
Chipsy kucharkowe z cebulką
Ziemniaki młode ścieram na płaskiej tarce
Chipsy kucharkowe z cebulką
Plasterki moczę w wodzie pozbywajac sie skrobi
Chipsy kucharkowe z cebulką
Przyprawione plasterki wrzucam na rozgrzany olej
Chipsy kucharkowe z cebulką
Smażymy na rumiany kolor przewracając plasterki w razie potrzeby