zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pyszny, puszysty chlebek ..........

Chleb jogurtowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb jogurtowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb jogurtowy
Drożdże dokładnie połączyć z cukrem aż do płynnej masy. Jogurt wymieszać z wodą, dolać do drożdży, dodać olej i sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Gdy będzie wyrobione przełożyć ciasto do miski, lekko oprószyć je mąką i zakryć ściereczka do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić i lekko można skręcić aby miał po upieczeniu nierówną powierzchnię. Podłużną foremkę o wymiarach 32x14 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, zakryć ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie upiec chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąc chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Chleb jogurtowy
drożdże wymieszać z cukrem dodac jogurt wymieszany z wodą
Chleb jogurtowy
potem dodac mąkę i reszte składników i wyrobić ciasto
Chleb jogurtowy
wyrośnięte ciasto ponownie wyrobic i ułożyć w foremce
Chleb jogurtowy
wyrośniete ciasto wstawić do piekarnika i upiec chleb

Tagi:

chleb pieczywo