dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Chleb z migdałami pełny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowy chleb żytnio orkiszowy z dodatkiem lnu oraz migdałów na domowym, zytnim zakwasie. Pyszny i nie tak trudny do przygotowania.

Chleb z migdałami pełny

Składniki:

Chleb z migdałami pełny

 

  • 200 g maki żytniej chlebowej
  • 200g maki orkiszowej razowej
  • 8 łyżek zakwasu żytniego
  • 100g migdałów
  • 3 łyżki lnu
  • 2 łyżeczki soli
  • woda

Sposób przygotowania:

Chleb z migdałami pełny
Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, zakwas, migdały całe, len oraz tyle wody, by po wymieszaniu wszystkiego ciasto miało konsystencję gęstej smietany. Miske przykrywamy i zostawiamy na blacie w kuchni na noc.

Następnego dnia do zaczynu wsypujemy orkiszową razową i dolewamy tyle wody, by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki 30x10 - spryskujemy wodą.

Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 3 godzin). Pieczemy godzinę w 200st.