agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chleb słonecznikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

podstawowy przepis na przepyszny chlebek. znika tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia w całości:)

Chleb słonecznikowy

Składniki:

Chleb słonecznikowy

 

  • drożdże suche (sypkie) 8 g
  • ciepła woda 225 ml
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka płaska
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • mąka chlebowa 320 g
  • ziarna słonecznika uprażone 50 g

Sposób przygotowania:

Chleb słonecznikowy
do dużej miski wsypać drożdże, sól, cukier ,ziarna słonecznika, oliwę z oliwek oraz 1/3 mąki. wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. następnie stopniowo dosypywać resztę mąki i ugniatać ciasto aż będzie elastyczne i łatwo odejdzie od ręki formę do pieczenia wysmarować miękkim tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. przykryć ściereczka lub folią i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno powiększyć się dwukrotnie. rozgrzać piekarnik do temp. 170 stopni. piec ok 20-25 minut. chlebek powinien być lekko brązowy. chleb odstawić do przestygnięcia jeżeli używamy formek silikonowych, nie ma potrzeby smarowania ich tłuszczem. Smacznego:)