kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chleb paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najsmaczniejsze pieczywo to takie upieczone samodzielnie w domu. Zapach jaki się wtedy unosi przywiedzie do kuchni niejednego. Polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu.

Chleb paprykowy

Składniki:

Chleb paprykowy

 

  • 400g maki pszennej tortowej
  • 200g maki żytniej razowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30g płatków słodkiej papryki

 

Sposób przygotowania:

Chleb paprykowy
Z drożdży, 50 ml letniej wody, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy przykryte na kilkanaście minut aż zacznie pracować. Mąki przesiewamy mieszamy z solą, drożdżami, oliwę oraz około 300 ml wody. Wyrabiamy elastyczne nie klejące się do rąk ciasto. Dokładamy płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż papryka rozłoży się równomiernie w całej masie. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 35 minut.