pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chleb pszenno-żytni 4/1 IImaszyna Zelmer

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

chleb pszenna-żytni tym razem robiony 40 minut krócej

Chleb pszenno-żytni 4/1 IImaszyna Zelmer Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni 4/1 IImaszyna Zelmer

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni 4/1 IImaszyna Zelmer
Chleb wykonany na programie Basic czas 3:00. Moc przypieczenia skórki ustawiona na maksymalną. Rozpoczynam od wlania przefiltrowanej wody, która stała w temperaturze pokojowej kilka godzin. Następnie wlewam oliwę. Wsypuję mąkę żytnią typ 2000, a na nią pszenną typ 550. Sól oraz cukier sypię dookoła. Na środku w mące robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Zamykam wieko i włączam program. Po 30 minutach wsypuję ziarna dyni (ale jeszcze przed ostatnim mieszaniem chleba). Upieczony chleb miał wagę 780 gram, zaś pestki w środku chleba zostały częściowo rozdrobnione. Wysokość chleba 11 cm. Skórka cienka, chrupka po bokach.
Chleb pszenno-żytni 4/1 IImaszyna Zelmer
Skórka chleba była chrubka po bokach, cienka. Waga 780 gram
Chleb pszenno-żytni 4/1 IImaszyna Zelmer
Z wierzchu powstała delikatna skórka, lekko przypieczona

Tagi:

dynia chleb