lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Chlebek ze słonecznikiem z dwóch rodzai mąki pszennej i żytniej - pyszny chleb z ziarnami. Robiliście już?

Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem

Składniki na jeden większy bochenek:

  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 375 ml wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka słonecznika +2 garście do posypania na wierzchu

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem

Wykonanie ciasta chlebowego :

Do misy wsypuje przesianą mąkę pszenną i żytnią, robię w niej dołek. Do miseczki wlewam ciepłą wodę( szklanka wody), dodaje drożdże i cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 2 łyżki mąki i mieszam. Zawiesinę zostawiam na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po 15 minutach przelewam rozczyn do przygotowanej mąki dodaje resztę ciepłej wody, sól i słonecznik. Wyrabiam ciasto rękoma koło 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia w misce na godzinę.
Po godzinie wyrabiam jeszcze rac ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego, posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie. Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku.

Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem
Wyrabiam ciasto rękoma koło 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia w misce na godzinę.
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem
Po godzinie wyrabiam jeszcze raz ciasto.
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem
Przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego,posypuje słonecznik.
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem
Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.