edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chleb pszenny ziołowy na zakwasie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Aromatyczny chleb z dodatkiem dużej ilości ziół dla wielbicieli "konkretnych" smaków

Chleb pszenny ziołowy na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny ziołowy na zakwasie

 

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego sporządzonego według przepisu:
  • https://gotujmy.pl/zytni-zakwas-chlebowy,przepisy,171540.html
  • 200 g + 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 200 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny ziołowy na zakwasie
Do miski przesiałam 200 g mąki, dodałam suszone zioła, drożdże, sól i zakwas (o temperaturze pokojowej, nie mniej niż trzy godziny po dokarmieniu). Wszystko wymieszałam drewnianą łyżką na rzadką papkę. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodałam kolejne 200 g przesianej mąki i zagniotłam elastyczne gładkie ciasto. Keksówkę wysmarowałam masłem i obsypałam otrębami. Moja ma wymiary 9x27 cm, ale lepsza byłaby nieco krótsza. Ciasto przełożyłam do foremki, wyrównałam go palcami, przykryłam ściereczką i odstawiłam na całą noc w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać co najmniej 8 godzin. Rano wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni z temoobiegiem. Po 10 minutach otworzyłam piekarnik i spryskałam powierzchnię ciasta bardzo zimna wodą (przy pomocy spryskiwacza – dobrze jest przy tym uważać i nie pryskać na szybę piekarnika). Powtarzałam tą czynność co 10 minut przez cały czas pieczenia, czyli około 45 minut. Dzięki temu chleb uzyskał pięknie lśniącą skórkę. Wystudziłam na kratce kuchennej.
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie
Sypkie składniki przygotowane do wymieszania z wodą.
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki.
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie
Wyrośnięte ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika.
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie
Dzięki pryskaniu zimną wodą chleb uzyskał lśniącą skórkę.