cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chleb pszenny razowy z mąką orkiszową II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny,delikatny i prosty do wykonania chleb pszenno-razowy z dodatkiem mąki orkiszowej na zakwasie pszennym

Chleb pszenny razowy z mąką orkiszową II Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenny razowy z mąką orkiszową II

 

  • 150 g zakwasu pszennego /dokarmionego 10-12 godz.wcześniej/
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki nasion lnu /plus do posypania/
  • otręby pszenne do formy

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny razowy z mąką orkiszową II
Zakwas połączyć z wodą, dodać miód. Do miski wsypać oba rodzaje mąki ,drożdże wodę z zakwasem i wyrobić mikserem ok.5 min.Pod koniec dodać sól,nasiona lnu i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po upływie 1 godziny ciasto ponownie wymieszać i odstawić na następna godzinę. Foremkę do pieczenia/moja 27-12 cm./ wysmarować tłuszczem , dno obsypać otrębami pszennymi. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, wierzch wyrównać zwilżoną łyżką , posmarować oliwą i posypać nasionkami lnu. Foremkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch należy przykryć folią by zapobiec wyschnięciu ciasta.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość i wypełni foremkę po brzegi wstawić chlebek do piekarnika nagrzanego do temp.220 st.C i piec 40-45 min. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb pszenny razowy z mąką orkiszową II
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami foremki.
Chleb pszenny razowy z mąką orkiszową II
Upieczony chlebek wyjąć z foremki i dobrze wystudzić.