iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chleb razowy z ziarnami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wiadomo, że domowe pieczywo jest pyszne, a chleby na zakwasie najlepsze, ale ja lubię takie szybkie i pyszne przepisy na chleb na drożdżach.

Chleb razowy z ziarnami

Składniki:

Chleb razowy z ziarnami

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowy z ziarnami

ETAP 1:

Chleb razowy z ziarnami
Ciasto najlepiej wyrabiać przy pomocy robota.

Połowę ciepłej wody wymieszać z cukrem i drożdżami oraz ½ szklanki mąki chlebowej, tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z razową oraz solą, płatkami i ziarnami, dolać resztę wody i wyrobić ciasto przy pomocy robota i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.

ETAP 2:

Chleb razowy z ziarnami
Ciasto w formie musi bardzo dobrze wyrosnąć.

Dwie formy keksowe wyłożyć papierem i napełnić wyrośniętym ciastem po wierzchu posypać płatkami i ziarnami, ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180st i wstawić blaszki z ciastem, piec około 50 minut.