SUPERPRZEPIS

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

  • 4
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Od tego chleba można zacząć swoją przygodę z domową piekarnią. Bardzo prosty do wykonania chleb na drożdżach, nie wymaga długiego wyrabiania. Składniki ciasta wystarczy jedynie dokładnie wymieszać. Mimo, że na drożdżach długo zachowuje świeżość.

Składniki:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

 

  • mąka pszenna typ 650 – 1/2 kg
  • otręby pszenne – 1/2 szk.
  • drożdże świeże – 25 g
  • woda letnia – 1/2 l
  • słonecznik – 3 łyżki
  • pestki dyni – 3 łyżki
  • siemię lniane – 3 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

ETAP 1:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Wyrośnięte drożdże gotowe do przygotowania ciasta.

Pokruszone świeże drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili jak zrobią się płynne dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Mieszanka mąki pszennej, otrąb i ziaren.

W misce wymieszać przesianą mąkę, otręby, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni.

ETAP 3:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Leinia woda wymieszana z suchymi składnikami.

Do miski wlać letnią wodę, dodać mieszankę mąki, otrąb i ziaren, dodać wyrośnięte drożdże.

ETAP 4:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Ciasto można jedynie dokładnie wymieszać łyżką.

Całość wymieszać, dodać sól i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką. Miskę nakryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Upieczony chleb wystudzić.

Wyrośnięte ciasto zamieszać łyżką, aby je odgazować, a następnie przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30x11 cm.

Odstawić do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec 30 minut.

Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną, postukać w jego spód i jeśli wydaje głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Zostawić do całkowitego wystudzenia.


*ciasto jest dość luźne, więc można użyć nawet ręcznego miksera lub jedynie wymieszać łyżką, niepotrzebny jest mikser dużej mocy