pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

od tego chleba rozpocząłem domowe wypieki chleba, które trwają już kilkanaście miesięcy

Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie

 

  • zakwas żytni 8 łyżek
  • soczewica zielona ¾ szklanki
  • siemię lniane 1 łyżka
  • pestki dyni 1 łyżka
  • mak 1 łyżka
  • słonecznik 1 łyżka
  • śmietana gęsta 18%

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie
Do przygotowania chleba potrzebujemy zakwasu żytniego. Taki zakwas możemy przygotować sami. Najpierw należy 100 g mąki żytniej typu 720 wymieszać z 100ml letniej wody (najlepiej w słoiku litrowym). Odstawić na 24h. Po tym czasie dodać łyżkę mąki żytniej typu 720 i łyżkę letniej wody. I tak każdego dnia, przez co najmniej 5 dni. Im zakwas starszy tym lepszy. Warto do pieczenia chleba nie wykorzystywać całego zakwasu, a kilka łyżek zostawić sobie jako taką bazę, którą należy ciągle dokarmiać. Oczywiście jeśli pieczemy częściej można porcje dokarmiające dawać większe niż 1 łyżka mąki i wody. Ogólna zasada jest taka, aby ilość mąki była zbliżona do ilości wody. Zakwas powinien mieć konsystencję mocno gęstej śmietany. Wracamy do chleba  Soczewicę noc wcześniej wsypujemy do litrowego kubka. Zalewamy wodą. Odstawiamy na noc, aby zmiękła. Następnego dnia same ziarna bez pozostałej wody blendujemy lub drobno siekamy w robocie, do uzyskania papki. Wtedy dodajemy nasz żytni zakwas (ja najpierw do zakwasu dodałem 4 łyżki mąki i 4 wody, wymieszałem i taki świeżo dokarmiony zakwas dodawałem). Mieszamy ponownie w robocie. Do tak przygotowanej masy chlebowej dodajemy pestki dyni, słonecznika, mak oraz siemię lniane. Mieszamy łyżką. Zwykłą formę keksową smarujemy olejem. Wykładamy masę chlebową (zajęła około ½ wysokości blaszki). Blaszkę przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu (ok. 25C) na około 3 godziny. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 50C. Wyłączamy go i wstawiamy blaszkę. W takiej podwyższonej temperaturze trzymamy ją kolejną godzinę lub dwie, aż ciasto podejdzie pod brzegi blaszki. Możemy w międzyczasie ponownie podgrzać piekarnik do 50C i wyłączyć. Gdy masa chlebowa odpowiednio urośnie piekarnik podkręcamy do 170C i pieczemy 1,5 godziny. Bezpośrednio po wyjęciu skórkę chleba smarujemy gęstą śmietaną, dzięki temu skóra będzie miękka i lekko słodkawa. Smacznego. Inspiracją do powstania tego przepisu był chleb caralajny („Chleb razowy z soczewicą na zakwasie”).
Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie
Podstawą każdego chleba jest dobry zakwas
Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie
Namoczoną soczewicę mielimy na puree
Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie
Do chleba dodajemy też inne ziarna
Chleb wieloziarnisty z soczewicą na zakwasie
Masę przekładamy do blaszki i czekamy aż wyrośnie