WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Chleb ziarnisty na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pieczywo, które zdobywa coraz większą popularność. Chleb z samych ziaren i otrąb, bez dodatku mąki, pieczony z maślanką.

Chleb ziarnisty na maślance

Składniki:

Chleb ziarnisty na maślance

 

  • 3/4szkl płatków owsianych
  • 0,5 szkl otrąb owsianych
  • 0,5 szkl otrąb żytnich
  • 0,5 szkl ziaren słonecznika
  • 1/4 szkl ziaren siemienia
  • 1/4 szkl pestek dyni
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 3 łyżki mielonego siemienia
  • sól
  • 5 jajek
  • 1 szkl maślanki
  • 2 łyzki oleju

Sposób przygotowania:

Chleb ziarnisty na maślance

Mokre składniki

Chlebziarnisty na maślance
Jajka ubijamy z maślanka na jednolity płyn.

Do miski wlewamy maślankę oraz dowolny olej i wbijamy wszystkie jajka. Lekko ubijamy trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Łączenie

Chlebziarnisty na maślance
Do płynu dosypujemy wszystkie sypkie składniki.

Do maślanki z jajkami dodajemy wszystkie ziarna, otręby, płatki i dokładnie mieszamy. doprawiamy solą i odstawiamy na kilka minut. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę maślanki.

Blacha

Chlebziarnisty na maślance
Masę na chleb przekładamy do blaszki i przyciskamy.

Długą blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej całą masę na chleb. Dokładnie wyrównujemy i przyciskamy łyżką.

Pieczenie

Chlebziarnisty na maślance
Chleb pieczemy przez ok 1 godzinę w 180 stopniach.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy ok 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, chleb pozostawiamy do ostygnięcia.


Tagi:

chleb