Chłodnik na rosole

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczny Chłodnik na rosole

Chłodnik na rosole

Składniki:

Chłodnik na rosole

 

  • 150 g cielęciny
  • 1 cebula
  • 1 suszony grzybek
  • 500 ml śmietany
  • 200 ml kwasu z kiszenia ogórków
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 ogórek zielony
  • 50 g szyjek rakowych
  • 3 jajka na twardo
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik na rosole
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, mięso i grzybek opłukać, zalać 800 ml wody, gotować 1 godzinę. Wywar przecedzić. Mięso pokroić w zapałkę. Botwinę dokładnie opłukać, posiekać, zalać 200 ml wody, gotować 20 minut. Dodać do wywaru z mięsa, odparować do objętości 700 ml, ostudzić. Ogórek obrać, posiekać, posolić i odcisnąć z płynu. Koperek i szczypiorek pokroić, szyjki rakowe i jajka obrane ze skorupek pokroić w kostkę. Wymieszać wywar ze śmietaną i kwasem, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Mocno schłodzić i podawać. Do chłodnika można dodać 100 g pokrojonej w kostkę galaretki z rosołu z cielęciny i żelatyny. Botwinkę można ugotować z 50 g liści szczawiu.

Tagi:

jajko jajka