marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chłodnik pomidorowy po włosku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomidory umyte lub sparzone przetrzeć,doprawić i zmieszać z kefirem w mikserze z komorą.Dekorować i podawać na zimno w salaterce z chochelką

Chłodnik pomidorowy po włosku.

Składniki:

Chłodnik pomidorowy po włosku.

 

  • 400 ml.kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 4 duże i świeże pomidory lub 8 sztuk limy-owalne pomidorki,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • garść mozarelek w kulkach,
  • listki świeżej melisy lub mięty,
  • siekane orzeszki pinii do posypki,
  • szczypta soli jodowanej,
  • pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Chłodnik pomidorowy po włosku.
Pomidory po umyciu lub sparzeniu ich wrzątkiem,obrać ze skórek, przekroić,usunąć gniazda nasienne,przetrzeć przez sitko do miski. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę i zmieszać w mikserze z pulpą pomidorową i jogurtem lub kefirem,doprawiając solą jodowaną i pieprzem ziołowym.Przelać do salaterki szklanej tak dużej,aby pomieściła całość.Ułożyć na powierzchni chłodniku kulki mozarelkowe dookoła obrębu naczynia.Schłodzić pod przykryciem w lodówce lub wrzucić do zupki z 8 kostek lodu. Udekorować chłodnik przed podaniem świeżymi,opłukanymi listkami melisy lub mięty oraz siekanymi orzeszkami pinii.Nabierać chłodnik szklaną chochelką do szklanych miseczek.