Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Chłodnik z botwinką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doskonały akurat na upały.

Chłodnik z botwinką

Składniki:

Chłodnik z botwinką

 

  • 1 pęczek botwinki ( ja używam wszystkich malutkich buraczków , wszystkich łodyżek i tylko 1/3 liści )
  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1/3 pęczka ( dużego ) kopru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 duży jogurt gęsty
  • 1 mała śmietana kwaśna
  • ¾ szklanki wody
  • sól
  • pieprz mielony
  • barszcz czerwony w proszku ( ja używam Winiar )
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinką
Botwinkę umyć i drobno pokroić( buraczki utrzeć na grubej tarce jarzynowej ) .Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim botwinkę przez 5 minut mieszając .Zalać wodą i gotować 15 minut na małym gazie. Ostudzić .
Na grubej tarce jarzynowej utrzeć rzodkiewki, ogórki ( ze ściętymi końcami , nie obranymi ) .Pokroić drobno szczypiorek i koper.
Ugotować na twardo jajka, ostudzić , obrać , pokroić w ósemki.
Wymieszać śmietanę , jogurt, ugotowaną botwinkę ( razem z wodą w której się gotowała ), szczypior, koper, rzodkiewkę i ogórki. Doprawić solą , pieprzem, cukrem , barszczem czerwonym w proszku .
Wstawić do lodówki i mocno schłodzić .

Podawać w miseczkach wkładając do nich kawałki jajek . Osobno podać ugotowane okraszone smażoną wędzonką i posypane koprem ziemniaki gorące ziemniaczki.