SUPERPRZEPIS

Chłodnik z botwinki

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Chłodnik z botwinki Więcej zdjęć (5)

Pyszny chłodnik na ciepłe dni. Botwinkę podajemy schłodzoną z ugotowanym na twardo jajem, dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką.

Składniki:

Chłodnik z botwinki

 

  • 1 pęczek botwinki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g zsiadłego mleka lub kefiru
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja na twardo
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki
Botwinkę (buraczki, łodygę i liście) dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy al dente (około 5 - 10 minut - zależy od wielkości kostki), następnie wrzucamy pokrojone łodygi i liście i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy sok z cytryny i cukier, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest potrzeba). Odstawiamy do ostygnięcia.



Do ostygniętej zupy dodajemy kefir, jogurt i koperek - mieszamy i chłodzimy.



Botwinkę podajemy schłodzoną z ugotowanym na twardo jajem, dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką.



Smacznego :)
Chłodnik z botwinki
Buraczki łodygi i liście kroimy w drobną kostkę
Chłodnik z botwinki
Łodyżki i liście dodajemy pod koniec gotowania
Chłodnik z botwinki
Do ostygniętej botwinki dodajemy kefir i jogurt
Chłodnik z botwinki
Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek