dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Chrupiąca sałata, słodka, słonecznikowa i arganowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka sałatka na sałacie, bardzo smaczna i chrupiąca - idealna na przekąskę, do obiadu lub jako lekka kolacja.

Chrupiąca sałata, słodka, słonecznikowa i arganowa

Składniki:

Chrupiąca sałata, słodka, słonecznikowa i arganowa

 

  • kilka liści sałaty masłowej
  • kilka liści chrupiącej sałaty lodowej
  • pół szkl kukurydzy
  • 3 łyzki ziaren słonecznika
  • 3 łyzki serka wiejskiego
  • łyżka oleju arganowego tłoczonego na zimno bio
  • łyżeczka suszonego koperku

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałata, słodka, słonecznikowa i arganowa
Sałaty myjemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy (np. w wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku), rwiemy w reku na małe kawałeczki.

Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sałaty. Słonecznik prażymy na suchej patelni az się zezłoci, dodajemy do sałatki.

Do sałatki dodajemy olej arganowy, selerk wiejski, posypujemy koperkiem i podajemy. Mieszamy tuz przed spożyciem.