lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciacho z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W każdym domu prawie to samo będzie w święta. Urozmaiciłam troszkę i piekę od paru lat proste ciasto kruche z owocami. Każdemu smakuje mimo że to nie sernik :)

Ciacho z owocami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ciacho z owocami

Składniki:

 

 

  • żółtka 6 szt

 

  • cukier 100 g

 

  • cukier waniliowy 30 g

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo:

 

 

  • cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniu .

Sposób przygotowania:

Ciacho z owocami

Wykonanie :

Na stolnice wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam w niej wgłębienie i dodałam żółtka. Dodałam miękkie masło, wsypałam cukier. Ciasto szybko wyrobiłam.

Podzieliłam cisto na dwie równe części, jedną częścią wykleiłam foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Widelcem nakłułam całe ciasto.

Wyłożyłam przecedzone owoce z kompotu( wisienki, truskawki) . Drugą połowę ciasta rozwałkowałam, pokroiłam w paseczki i położyłam na owocach na skos, a potem druga warstwa w drugą stronę na skos.

Piekłam 50 minut w 170 stopniach. Ciasto ostygło, dopiero posypałam je cukrem pudrem.

Ciacho Bożonarodzeniowe
Na stolnice wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam w niej wgłębienie i dodałam żółtka.
Ciacho Bożonarodzeniowe
Dodałam do składników miękkie masło, obsypałam lekko mąką
Ciacho Bożonarodzeniowe
Wsypałam cukier. Ciasto szybko wyrobiłam.
Ciacho Bożonarodzeniowe
Podzieliłam ciasto na dwie równe części, jedną częścią wykleiłam foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Widelcem nakłułam całe ciasto.
Ciacho Bożonarodzeniowe
Wyłożyłam przecedzone owoce z kompotu( wisienki, truskawki) .
Ciacho Bożonarodzeniowe
Drugą połowę ciasta rozwałkowałam, pokroiłam w paseczki .
Ciacho Bożonarodzeniowe
Ciasto położyłam na owocach na skos, a potem druga warstwa w drugą stronę na skos.