Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciacho z kremikiem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczniutkie ciacho z kremem

Ciacho z kremikiem budyniowym

Składniki:

Ciacho z kremikiem budyniowym

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • Krem
  • 2 margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • kakao
  • nasączenie:
  • herbata z cukrem.

Sposób przygotowania:

Ciacho z kremikiem budyniowym
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Ostudzić. Przekroić na 4 płaty. Margaryna powinna być w pokojowej temperaturze aby dobrze ją zmiksować. Wiórki kokosowe zmielić. 2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wsypać zmielone wiórki kokosowe i ciągle mieszać. Wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując.Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.Płaty biszkoptowe nasączyć herbatą i rozkładać masę na każdy płat.Na wierzch posypać kakaem.