Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zakręcona, dwukolorowa kasza jaglana w postaci ciasteczek na patyczku. Smaczny i zdrowy deser dla dzieci, które nie wyczują kaszy.

Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej

ETAP 1:

Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej
Kaszę gotować, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka.

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem przelewając kaszę na sicie. Gotować na osłodzonym mleku przez około 15min, aż kasza będzie miękka i gęsta.

ETAP 2:

Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej
Do gorącej kaszy dodać połamaną czekoladę i połączyć.

Gorącą kaszę podzielić na pół i do jednej części dodać połamaną czekoladę z orzechami, a do drugiej czekoladę białą. W gorącej kaszy czekolady powinny się rozpuścić. Jeżeli zdąży wystygnąć to czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z kaszą.

ETAP 3:

Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej
Z mas uformować dwa takie same prostokąty.

Obie masy przestudzić i uformować z nich na płaskiej powierzchni prostokąty, każdy o wymiarach ok 15x30cm.

ETAP 4:

Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej
Ciastno zwinąć sklejone masy w rulon.

Ciemną masę posmarować delikatnie wodą i przykleić na nią warstwę białą. Znów posmarować delikatnie wodą i ciasno zwinąć w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Rolując obtoczyć w zmielonych płatkach migdałowych. W rulon powciskać patyczki w odstępie 1cm. Najlepiej, żeby były bezpieczne i stabilne. Wstawić do lodówki cały rulon, a kiedy masy zwiążą pociąć na kawałki. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :)