agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasteczka ruloniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasteczka krucho- drożdżowe z powidłami

Ciasteczka ruloniki

Składniki:

Ciasteczka ruloniki

 

  • żółtka 5 szt
  • sól 1 szczypta
  • cukier 2 łyżeczki
  • powidła z ulubionych owoców 1 opak
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • mąka tortowa 800 g
  • margaryna 1,5 sztuki
  • śmietana kwaśna 2 opakowania
  • drożdże 1 kostka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ruloniki
Przygotować składniki na ciasteczka. Sparzyć jajka. Mąkę tortową posiekać z margaryną, dodać drożdże i dokładnie rozdrobnić składniki. Dodać śmietanę, żółtka ugotowane na twardo i przetarte przez sito o drobnych oczkach i szczyptę soli. Wszystko razem wyrobić, uformować kulę, zawinąć ciasto w folię aluminiową i włożyć do lodówki w celu schłodzenia, chwilę poczekać i wałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawać prostokąty i, nakładać powidła je zwijać w ruloniki, można formować w dowolne kształty. Piec w temperaturze około 180 do 200 stopni C prze 20-30 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub finezyjnie ozdobić polewą czekoladową.