Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciastka z migdałami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne kruche ciasteczka z migdałami i miodem

Ciastka z migdałami 2

Składniki:

Ciastka z migdałami 2

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • paczka posypki migdałowej
  • łyżka miodu
  • 100 g czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z migdałami 2
Dwie szklanki mąki przesypujemy na stolnicę. Dodajemy do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia , łyżkę kakao, 3/4 szklanki cukru oraz 16g cukru waniliowego. Mieszamy ze sobą mąki. Dodajemy następnie margarynę pokrojoną w mniejsze kawałki, po czym siekamy razem z mąkami. Dodajemy później jajo, mleko oraz olej i ponownie siekamy. Wsypujemy do ciasta posypkę migdałową oraz dodajemy łyżkę miodu. Zaczynamy zagniatać nasze ciasto. Odkładamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy. I wyciskamy z foremek ciastka - ok 5 mm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nasze kruche ciasteczka pieczemy nie mniej niż 7 minut i nie więcej niż 9 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę mleczną. Gdy ciastka ostygną smarujemy po wierzchu polewą. Odstawiamy do zastygnięcia się polewy.