szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ciastka z jabłkami i dżemem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnące cynamonem, jabłkami i brzoskwiniami ciastka z gotowego ciasta francuskiego. Idealne, gdy mamy mało czasu, a wielki apetyt na coś słodkiego.

Ciastka z jabłkami i dżemem brzoskwiniowym

Składniki:

Ciastka z jabłkami i dżemem brzoskwiniowym

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • cukier cynamonowy lub 1 łyżka cukru i cynamon
  • 6 łyżeczek dżemu brzoskwiniowego
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy do posypania

Sposób przygotowania:

Ciastka z jabłkami i dżemem brzoskwiniowym

Przygotowanie nadzienia

Ciastka z jabłkami i dżemem brzoskwiniowym
Ciastka z nałożonym nadzieniem jabłkowo-brzoskwiniowym

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Do jabłek wsypać cukier cynamonowy i wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i wyciąć z niego 6 równych pasków.

Na połowie każdego paska wyłożyć po łyżce przyprawionych jabłek i po łyżeczce dżemu brzoskwiniowego. Złożyć, aby powstały prostokąty. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i dobrze skleić.

Pieczenie ciastek

Przygotowane ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.

Każde ciastko naciąć z wierzchu, aby nadzienie mogło odparować.

Piec w nagrzanym do temp. 170 stopni piekarniku przez ok. 15 minut, aż uzyskają ładny, złoty kolor.