Ciastka a la pieguski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachęcam do degustacji ciasteczek

Ciastka a la pieguski

Składniki:

Ciastka a la pieguski

 

  • mąka krupczatka 2,5 szklanki
  • masło temp. pok. 200 g
  • jajko 1 sztuka
  • cukier 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1/4 łyżeczki
  • czekolada mleczna 100g
  • ziarno słonecznika 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciastka a la pieguski
Zaczynamy od masła które musi być całkowicie miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Na utarte masło rozlać równomiernie roztrzepane jajko i dobrze połączyć składniki. Do dużej miski włożyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i całość dobrze wymieszać. Do mieszaniny mąki dodać utarte masło, wyrobić gładkie ciasto (należy zrobić to dość szybko). Ciasto podzielić na dwie kule. Do jednej części dodać słonecznik i dobrze połączyć składniki. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i połączyć z drugą kulą ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta formować małe kulki, każdą kulkę lekko przydusić i wykładać na blaszkę. Piec około 10-15 min.