Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ciastka - gniazdka (z marcepanem)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasteczka są przygotowane z bardzo dobrego, kruchego ciasta, a w środku nadziane są masą marcepanową.

Ciastka - gniazdka (z marcepanem) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka - gniazdka (z marcepanem)

 

  • 4 żółtka
  • 150 g. miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
  • ok. 400 g. masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Ciastka - gniazdka (z marcepanem)
Miksuję dokładnie masło z cukrem, żółtkami, kawą i pastą waniliową na puszysty krem, po czym dodaję przesianą mąkę, łyżką mieszam do połączenia składników. Przekładam masę na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam, po czym schładzam ciasto w lodówce przez 30 minut. W tym czasie z masy marcepanowej robię 30 kulek wielkości małego orzecha włoskiego. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0, 5 cm, wykrajam szklanką kółka, na środku każdego kółka układam kulkę marcepanową i w dłoni oklejam ją ciastem, po czym zbieram 5 "dzióbków", by ciasto otulało dokładnie kulkę. Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 25 minut, ostudzone posypuję pudrem. 
Ciastka - gniazdka (z marcepanem)
Surowe ciasto jest miękkie i bardzo aksamitne
Ciastka - gniazdka (z marcepanem)
Z marcepana przygotowuję 30 równych kuleczek
Ciastka - gniazdka (z marcepanem)
Kuleczki zawijam w porcje schłodzonego ciasta
Ciastka - gniazdka (z marcepanem)
ciasteczka piekę do zrumienienia, a po ostudzeniu posypuję je cukrem pudrem