marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka jajeczne z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche ciastka mają to do siebie,że znikają szybko z talerza.Trzeba też chęci,by je upiec,bo prawdziwą przyjemnością jest jeść własnoręcznie upieczone niż kupne.

Ciastka jajeczne z bakaliami

Składniki:

Ciastka jajeczne z bakaliami

 

  • 500 g.mąki pszennej,
  • kostka tłuszczu,
  • 4-5 ugotowanych żółtek,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30 %,
  • aromat do ciast waniliowy,
  • 1/2 szklanki maku,
  • 25 dag.smażonej skórki pomarańczowej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciastka jajeczne z bakaliami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać ostrym nożem z kostką margaryny lub masła. Jajka ugotować na twardo, przelać, a z białek wyłuskać żółtka i również posiekać drobno, dodać cukier waniliowy, posiekaną smażoną skórkę pomarańczową aromat waniliowy, mak, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto oraz szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz zapakować w woreczek foliowy i chłodzić przez godzinę. Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.200 st. C. Ciasto po wyjęciu rozwałkować i wykrawać foremkami różne kształty, następnie układać je na blasze i wstawić na 15 min. do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć łopatką ciastka na tacę lub talerz. Piec do wyczerpania zapasów ciasta lub przechować je w lodówce.