motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Ciastka półfrancuskie z marmoladą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite ciasteczka półfrancuskie

Ciastka półfrancuskie z marmoladą.

Składniki:

Ciastka półfrancuskie z marmoladą.

 

Sposób przygotowania:

Ciastka półfrancuskie z marmoladą.
Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Następnie dodać śmietanę, jajko, żółtko oraz sól. Szybko zarobić ciasto. Ciasto owinąć w serwetę i włożyć na noc do zimnej wody. Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć radełkiem kwadraty o boku 10 cm. Brzegi posmarować białkiem. Na środku każdego kwadratu ułożyć porcje marmolady, złożyć na pół po przekątnej lub wzdłuż. Zlepić brzegi i upiec na złoty kolor w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciastka można polukrować.