WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto marchewkowe z kremem maślanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo wilgotne, dość ciężkie marchewkowe ciasto z pysznym kremem maślanym z lekkim dodatkiem kakao i rumu.

Ciasto marchewkowe z kremem maślanym

Składniki:

Ciasto marchewkowe z kremem maślanym

Ciasto

  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl oleju
  • 2 szkl startej marchewki
  • 0,5 szkl soku z ananasa

Krem

  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki rumu

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z kremem maślanym
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, dodajemy olej, startą na drobno marchew, żółtka i sok ananasowy. Łączymy wszystkie składniki i delikatnie dodajemy pianę z białek. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy powoli i przekrawamy na pół.

Zimne masło ubijamy na puszystą masę dodając na przemian po 1 żółtku z wyparzonego jaja i połowie cukru pudru z kakao. Na koniec dodajemy rum, miksujemy i przekładamy ciasto.

Dekorujemy polewą czekoladową.