Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Ciasto migdałowe wg Joanny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Eleganckie i bardzo dobre ciastko potrafi osłodzić każdy jesienny wieczór. Łatwe w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu.

Ciasto migdałowe wg Joanny

Składniki:

Ciasto migdałowe wg Joanny

 

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g migdałów lub płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka olejku migdałowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe wg Joanny
Jeśli nie mamy płatków migdałowych to świeże migdały parzymy, obieramy ze skórki i mielimy. Masło stapiamy i mieszamy z jajkami i cukrem. Ucieramy ja na pianę i łączymy z przesianą mąką. Dodajemy proszek do pieczenia, migdały i olejek. Przyprawiamy szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy, najlepiej rękami. Wałkujemy i układamy na długiej blaszce wysmarowanej masłem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, na około 45 minut. Pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu podajemy z lodami lub bitą śmietaną.

Tagi:

jajko jajka