Loulou

Loulou

Kucharz
[Przepisów: 9]

Ciasto migdałowe z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kolejna wariacja na temat jesieni. Pyszne i szybkie w wykonaniu.

Ciasto migdałowe z winogronami

Składniki:

Ciasto migdałowe z winogronami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka siekanych migdałów
  • 1 średnia kiść winogron czerwonych
  • 6 śliwek węgierek wydrylowanych
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z winogronami
Jaja ubić z cukrem. Dodać do jajek mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz siekane migdały. Śliwki pokroić na małe kawałki, winogrona przebrać, opłukać i oderwać od szypułek. Owoce połączyć z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Smacznego