paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto na maślance ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekko wilgotne pyszne ciasto z maślanką praz sezonowymi świeżymi śliwkami. Szybkie do przygotowania.

Ciasto na maślance ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na maślance ze śliwkami

 

  • maślanka 250 ml
  • mąka 2,5 szklanki
  • cukier 0,75 szklanki
  • jajko 3 sztuki
  • olej 0,25 szklanki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • śliwki węgierki 0,5 kg

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance ze śliwkami
Śliwki opłukać, osuszyć i wypestkować. Jajka wbić do miski i wsypać cukier ubić razem na puszysta jasną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy jajecznej. Wlać olej wymieszany z maślanką, wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do formy. Na wierzch układać śliwki. Ciasto piecz w temp. 180 stopni przez około 40 minut.
Ciasto na maślance ze śliwkami
Jajka wbić do miski i wsypać cukier ubić razem na puszysta jasną masę.
Ciasto na maślance ze śliwkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy jajecznej.
Ciasto na maślance ze śliwkami
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto na maślance ze śliwkami
Na wierzch układać śliwki. Ciasto piecz w temp. 180 stopni przez około 40 minut.