goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto orzechowe 13

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W tym roku pierwszy raz to ciasto robiłam na święta, zrobiło furorę

Ciasto orzechowe 13 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowe 13

 

  • ciasto:
  • mąka 3 szklanki
  • jaja 2 sztuki
  • cukier 1/2 szklanka
  • margaryna 1/2 kostka
  • miód 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka

 

 

  • krem:
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 2 opakowania
  • mleko 3 szklanki
  • mąka 1 łyżka
  • margaryna 1 kostka
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • kwa rozpuszczalna 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe 13
Z podanych składników szybo zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy. Pierwszą część wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy około 10 minut. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, na nie wykładamy orzechy i pieczemy.Przygotowujemy krem: połowę mleka zagotowujemy a w drugiej mąkę, i budyń wraz z cukrem wlewamy na gotujące się mleko, mieszając gotujemy budyń. Studzimy, dodajemy kawę rozpuszczalną oraz margarynę - całość ucieramy. Ciasto przekładamy: na pierwszy upieczony placek wykładamy krem, a na niego placek ze skorupką orzechową.
Ciasto orzechowe 13
Z podanych składników zagniatamy ciasto
Ciasto orzechowe 13
Część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę
Ciasto orzechowe 13
Z podanych składników przygotowujemy krem
Ciasto orzechowe 13
Na drugą część ciasta wykładamy orzechy