bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto orzechowe z masą kawową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne.

Ciasto orzechowe z masą kawową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto orzechowe z masą kawową

 

  • Ciasto orzechowe
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa kawowa
  • 3 jajka
  • 35 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

  • Ponadto:
  • 1 brzoskwinie w puszce
  • 30 dag delicji
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z masą kawową
Ciasto orzechowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Połowę orzechów mielimy, a połowę kroimy, dodajemy do jajek wszystkie bakalie i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto dzielimy na połowę, dajemy na dwie formy i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.Masa kawowa: kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w odrobinie wody, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze, również studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy stopniowo masę jajeczną i kawę. Jedno ciasto orzechowe smarujemy 1/3 masy.Na masę układamy delicje.Na delicje nakładamy następne 1/3 masy i smarujemy.Na masę dajemy drugie ciasto orzechowe i smarujemy ostatnią częścią masy.Brzoskwinie osączamy i kroimy na kawałki i układamy na masie.Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącymi zalewamy brzoskwinie. Ciasto dajemy do schłodzenia do lodówki.
Ciasto orzechowe z masą kawową
Jedno ciasto orzechowe smarujemy 1/3 masy.
Ciasto orzechowe z masą kawową
Na masę układamy delicje. Na delicje nakładamy następne 1/3 masy i smarujemy.
Ciasto orzechowe z masą kawową
Brzoskwinie osączamy i kroimy na kawałki i układamy na masie.