jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Ciasto bananowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyborne ciasto nie tylko na świąteczny stół.

Ciasto bananowe z makiem

Składniki:

Ciasto bananowe z makiem

 

  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • odrobina soli
  • 3-4 łyżki maku
  • 2 małe lub 1 duży dojrzały banan
  • 90 ml naturalnego jogurtu
  • 150 g cukru
  • 120 g roztopionego masła lub margaryny
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe z makiem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i makiem. Banan zetrzeć blenderem wymieszać z jogurtem. Roztopione masło (o temperaturze pokojowej) ubić z cukrem na białą masę, dodać jajka, Powoli mieszając dodawać jogurt z bananem, Mieszać powoli dodawać sypkie składniki, mieszać aż masa będzie jednolita. Ciasto wlać do formy (o średnicy 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto potrzymać w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 10 minut, potem ostrożnie wyjąć z formy wyjąć i ostudzić.

Tagi:

jajko jajka mak