aniakuk

aniakuk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Ciasto bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam pyszne, szybkie i nie za słodkie ciasto bez jajek. Idealne dla zapracowanych, gdy mamy chęć na coś słodkiego.

Ciasto bez jajek

Składniki:

Ciasto bez jajek

 

  • 0,5 (125 g) kostki margaryny
  • 2 łyżki dżemu - ja użyłam truskawkowego
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bez jajek
Margarynę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie do miski przekładamy mąkę, cukier puder, sodę, kakao. Mieszamy, dodajemy mleko, dżem o ulubionym smaku i roztopioną margarynę. Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę. Formę kwadratową 20 x 20 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Polewamy lukrem i posypujemy kolorową posypką.