Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

ciasto biedronka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne ciasto biedronka :)

ciasto biedronka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

ciasto biedronka

 

  • CIASTO I
  • 3/4szklanki cukru
  • 2,5 szklanki maki
  • 1 jajo całe
  • 1 żółtko
  • 200 gram margaryny

 

  • CIASTO II
  • 4 jaja
  • półtora szklanki śmietany 18 %
  • płaska łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka czubata kakao

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie waniliowe
  • szklanka cukru
  • pół litra mleka
  • kostka margaryny

 

  • NA WIERZCH :
  • 2 galaretki czerwone
  • biszkopty okrągłe

 

 

 

Sposób przygotowania:

ciasto biedronka
WPIERW CIASTO KRUCHE: Wsypujemy na stolnicę mąkę, wbijamy jajo, dodajemy zoltko. Wsypujemy cukier. Kroimy na mniejsze kawalki margarynę i dodajemy do mąki i pozostałych składników. Przed zagnieceniem ciasta siekamy nożem wszystkie skłądniki a natępnie wyrabiamy zagniatając ciasto. Wkładamy do lodówki. TERAZ DRUGIE CIASTO. Sode rozpuszczay w ciepłej wodzie. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ucieramy cały czas.żółtka ubijamy osobno w misce , dodajemy po łyżce smietany. nastepnie kakao i na koniec sodę. Do żółtek dodajemy ubite białka z cukrem i meiszamy wszystko. wyjmujemy ciasto kruche z lodówki i trzemy je na tafce do ciasta ciemnego z kakao. mieszamy . Smarujemy forme maslem,posypujemy bulka tarta. piekarnik grzejemy do 180 stopni. Pieczemy ciasto ok godziny.Wlewamy pół litra mleka do garna. Wsypujemy szklankę cukru. w kubku rozrabiamy budyń. Jak mleko sie zagotuje wlewamy budynie i mieszamy aż zgęstnieje. Do goracego budyniu cały czas ucierajac go dodajemy po łyżce margaryny. Studzimy i wykładamy na upieczone ciasto. Galaretke rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. Odkladamy ja aby stężała nie zastygła całkiem. Na masę budyniową układay biszkopty jeden obok drugiego. Stygnącą galaretke wykładamy na biszkopty i wkładamy całe ciasto do lodówki. Smacznego
ciasto biedronka
do ciemnego ciasta na tarce trzemy ciasto kruche
ciasto biedronka
budyń laczymy z margaryna tak aby powstała gładka masa
ciasto biedronka
rozcieramy dokladnie margarynę z budyniem
ciasto biedronka
kruche ciasto wkladamy do lodowki lub zamrazlaki